Waarom zonnepanelen?

Wat het plaatsen van zonnepanelen zo interessant maakt, is dat het eigenlijk geen kost is maar een investering. Met het geld dat je bespaart op je energiefactuur kan je jouw zonnepanelen in enkele jaren terugverdienen. Zo geniet je nadien nog vele jaren van een lagere energiefactuur. Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? We zetten hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen voor jou op een rijtje.

Hoe werken ze?

Zonnepanelen zorgen dat zonlicht wordt omgezet in gelijkstroom. Deze wordt daarna via kabels naar de omvormer gebracht en omgezet naar wisselstroom. Hierdoor kan je de elektriciteit van je zonnepanelen direct gebruiken in je woning

Hoe meer zonlicht er op je zonnepanelen valt, hoe hoger de opbrengst. Al hoef je zeker niet te stressen op regenachtige dagen. Zonnepanelen werken namelijk ook bij diffuus licht. Dit is zonlicht dat de aarde niet bereikt omdat het bijvoorbeeld die dag bewolkt is buiten.

Welke soort kies ik?

Er zijn twee soorten zonnepanelen: polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Deze zijn te herkennen aan hun kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw terwijl monokristallijne zonnepanelen zwart zijn.

Daarnaast verschillen deze twee soorten zonnepanelen in het productieproces van de zonnecellen. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij de blauwe zonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker diffuus licht kunnen opvangen. Bij de zwarte zonnepanelen staan de kristallen allemaal in dezelfde richting waardoor ze beter produceren bij direct zonlicht.

Beide type zonnepanelen zijn heel populair en doorheen een volledig jaar is de opbrengst van zwarte en blauwe zonnepanelen zo goed als gelijk. In de praktijk is de keuze tussen blauwe of zwarte zonnepanelen vooral een kwestie van smaak.

Voordelen

  • Goed voor de planeet
  • Goed voor uw portemonnee
  • Makkelijk aan te brengen
  • De woning stijgt in waarde
  • Subsidie van de overheid

Nadelen

  • Het aanzicht van uw dak veranderd
  • Soms is een vernieuwde meterkast nodig
  • Limiet aan hoeveelheid panelen, afhankelijk van uw dak